Pollinering av squash var vellyket

Written by   in 
For halvannen uke siden skrev jeg litt om squash, og hvordan vi hjalp til med pollineringen ettersom det var mange hun blomster og bare en han blomst.
SquashPollineringen var vellyket og på uken som har gått har de blitt til store og fine squash.

Desverre har alle nye blomstene som har kommet i mellomtiden vært hun blomster, så det ser ikke ut til å det blir flere squash på oss i år.

På tide å utvide jordbæråkeren

Written by   in 
Jordbær gir alltid mange fine stiklinger

Jordbær gir alltid mange fine stiklinger

Vi har latt stiklingene mer eller mindre vokse fritt i jordbær åkeren, for nå skal den utvides. 

Jordbærplantene gir noen fine bær første året, mange fine bær de neste to årene og er man heldig får man litt på det fjærde året også. Så begynner det å gå nedover og plantene blir mere og mere utstatt for sykdommer som tiden går.
Vi har derfor aldri jorbær mere enn maks 4 år på samme plass. For å få en fin flyt bruker vi derfor å plante nye planter hvert år, dermed har vi alltid noen som er på topp. (mere…)

Squash – polinering

Written by   in 
Squash er en grønnsak som vi har stor glede av å dyrke i grønnsakshagen vår. Den vokser villig og er forholdsvis enkel å holde. Squash er en grønnsak som har hann og hun blomster, derfor er det nødvendig å ha flere planter for å få avling. Jo flere jo bedre, for squashens blomstringstid er veldig kort, 1 dag, og da må man ha en del planter for å være sikker på at både han og hun blomster samtidig.

Noen ganger opplever vi at det kun er han eller hun blomster, eller mange hun blomster og kun en han blomst,  og da blir det dårlig avling.
Her kommer noen tips til squash dyrking og hva man bør gjøre:

Hunblomst

Squash hunblomsthunblomst2På bildene til venstre har vi hun blomster, de er lett gjenkjennelig på mini squashen som blomsten sitter på, og ser man inni selve blomsten ser man at den har kvinnelige former.

Hun blomsten vil utvikle seg til en squash.

(mere…)

Hvordan lage flotte betongheller

Vi liker å lage mye god mat, og da er en god stekepanne et uvurdelig verktøy. Dessverre sliter vi med kvaliteten på moderne stekepanner, og vi bytter regelmessig panne. 
Kan ikke leve med at maten setter seg fast i pannen og det er ikke sunt når det begynner å bli hull i teflonbelegget i pannen. 
Jeg antar jeg har en liten samler i meg, for jeg har tatt vare på stekepannene vi har byttet ut de siste 5-6 årene. Vet ikke helt hvorfor, først tenkte jeg å henge dem på uthuset som dekorasjoner
diy betongheller

Gamle stekepanner er perfekte for å støpe betongheller

men så kom jeg over en artikkel hvor noen støpte egne betongheller hvor de blant annet brukte noen gamle panner.

Jeg har lenge ergret meg over at jeg må ta på skoene for å gå fra gressplenen og bort til utekranen, ettersom vi har grus der hvor vannkranen er plassert.  Istedet for å kjøpe stein bestemte jeg meg for å lage disse selv og endelig kunne vi ta i bruk alle stekepannene som vi har samlet på.
For å gjøre det enkelt kjøpte jeg 2 sekker ferdig betong på byggmax, som kun trenger å tilsettes vann. Jeg har en elektrisk mørtelblander som jeg kjøpte da vi pusset opp badet og den er perfekt til å blande små mengder betong, men det går fint og blande med spade i en balje eller trillebår, men da må man helst holde på en stund. Med mørtelblanderen trenger man bare å kjøre i 10 minutter og blandingen er klar for pannen.
(mere…)

Grønnsaker

Written by   in 
Nå er det lenge siden vi har kommet med en oppdatering her, det har vært sommer og ferie og så mye annet som har skjedd.

Maisen har begynt å knytte seg

Maisen har begynt å knytte seg

Maisen har nå vokst seg litt større og har allerede begynt å komme maiskolber, selv om plantene er veldig lave i år. Har aldri opplevd at maisplantene har vært så korte, men blir det mais så skal jeg ikke klage på det.

Kålmøllen  som vi hadde store problemer med før feien har heldigvis forsvunnet, det er bare noen få individer igjen og selv om den klaret å gjøre stor skade på mye av kålplantene vi hadde, har vi fortsatt godt med grønnsaker.  Vi har plantet en del asiatiske grønnsaker og noen av disse var ikke kålmøllen iteresert i i det heletatt.kinesisk grønnsak
(mere…)

Invasjon av kålmøll

Written by   in 
Den siste tiden har vi hatt invasjon av kålmøll, og da mener jeg bokstavligtalt invasjon. Plutselig var de her, i tusenvis. Når man beveger seg ute i hagen flyr det opp svermer med kålmøll.
Desverre har vi i år en god del forskjellige kålplanter i grønnsakshagen.

KålmøllKålmøllen er ikke så stor, men når det kommer tusenvis i en liten hage og larvene begynner og spise på kålplantene er det lite man kan gjøre. Vi forsøkte å en stund å fjærne larvene for hånd, og klarte og berge noen planter, men etter en stund ga vi opp.
Det ble rett og slett for mange. 
(mere…)

Strandkål

Written by   in 
image Var ute og fisket i helgen og da opm vi over denne fine strandkålen. Vi har fkete typer salat og kål i grønnsakshagen, men kunne ikke la sjangsen gå fra oss, så vi plukket med oss litt for å ha i salaten. (mere…)

Deilig med sommer

Written by   in 
Jeg elsker sommeren, spesielt når solen skinner og det er varmt og godt og det er spesielt deilig å sitte ute i hagen etter en dag med regn.
Austin roser dufter himmelsk

Austin roser dufter himmelsk

rose2 De siste dagene har det vært varmt og fuktig, noe som har fått alt til å bli mye grønnere og vokse i ekspressfart. 
(mere…)

Man må jobbe for avlingen

Written by   in 
Det varme været i det siste har fått jordbærene til å vokse noe voldsomt. Spesielt de som vi har latt dem formere seg fritt.
Vi vil jo ha bær ikke bare blader, så her må det tynnes ut

Vi vil jo ha bær ikke bare blader, så her må det tynnes ut

Jordbærene som har fått spre seg fritt har vokst veldig i år. Disse ble plantet i fjor sommer, men har i løpet av sommer og høsten spredt seg til et stort bed med jordbær.
Ettersom vi vil ha jordbær og ikke bare blad, (mere…)

Deilig å starte dagen med eggerøre med gressløk

Written by   in 
Vi har alltid hatt gressløk i hagen, både i vår egen og hjemme i barndomshjemmet. Min mor hadde alltid masse gressløk i de hjemmelagde fiskekakene.

Gressløk har også vakre blomster

Gressløk har også vakre blomster


Min mor brukte alltid å klippe vekk blomsterstenglene før de blomstret, sannsynligvis fordi hun mente de tok næring fra gressløken, eller hadde innvirkning på smaken, ikke vet jeg.

Vi lar alltid gressløken blomstre for jeg synes de er så vakre og kan ikke si at jeg har merket at det påvirker smaken noe. Det eneste er at de inneholder mange frø så den sprer seg villig til resten av bedet om man ikke passer på.

(mere…)