Squash – polinering

Written by  in category 
Squash er en grønnsak som vi har stor glede av å dyrke i grønnsakshagen vår. Den vokser villig og er forholdsvis enkel å holde. Squash er en grønnsak som har hann og hun blomster, derfor er det nødvendig å ha flere planter for å få avling. Jo flere jo bedre, for squashens blomstringstid er veldig kort, 1 dag, og da må man ha en del planter for å være sikker på at både han og hun blomster samtidig.

Noen ganger opplever vi at det kun er han eller hun blomster, eller mange hun blomster og kun en han blomst,  og da blir det dårlig avling.
Her kommer noen tips til squash dyrking og hva man bør gjøre:

Hunblomst

Squash hunblomsthunblomst2På bildene til venstre har vi hun blomster, de er lett gjenkjennelig på mini squashen som blomsten sitter på, og ser man inni selve blomsten ser man at den har kvinnelige former.

Hun blomsten vil utvikle seg til en squash.Hanblomst

hannblomsthannblomst1Bildene til venstre viser en han blomst. Her ser vi tydelig at blomsten sitter i enden av en tynn stilk og ikke en mini squash slik som hun blomsten gjør.

Ser man inni selve han blomsten kan man se at den har «mannlige» former i motsetning til hun blomsten.

Pollinering

Hvis man har en del planter vil det som regel være en blanding av han og hun blomster og da behøver man ikke å gjøre noe, men av og til kan man oppleve at det er mange hun blomster og kun noenen få han blomst og da kan det være en fordel å hjelpe naturen med kunstig pollinering.

polineringI noen tilfeller slik som vi hadde i hagen i dag, var det5-6 hun blomster men kun en han blomst. Da er det best å hjelpe til med pollineringen for å være på den sikre siden. Det kan enkelt gjøres ved å forsiktig samle pollen fra han blomsten på en q-tip for så å føre denne inn i hun blomsten. 
Squash som ikke er pollinert

Denne squashen har ikke blitt pollinert

Denne squashen har ikke blitt pollinert

På bildet til venstre ser man en typisk squash som ikke har blitt pollinert. Den vokser ikke normalt og ofte råtner den bort i enden.
Squash som har blitt pollinert

Squash som har blitt pollinert


Squash som ikke har blitt pollinert blir sjelden noe bra. Hvis det bare kommer hun blomster bruker vi å plukke blomstene og spise dem is stedet for å håpe på at det skal bli en dårlig squash.

En vellykket squash skal se ut som den på bildet til høyre. Denne har blomstret samtidig som hannblomster og har blitt pollinert. Den vil fortsette og vokse og utvikle seg til en stor og fin squash.

Hva gjør man hvis det bare blomstrer hun blomster?

Stekte squash blomster er delikatesse

Stekte squash blomster er delikatesse

Squashblomst

Det beste man kan gjøre hvis det bare kommer hun blomster er å plukke blomstene og spise dem. Squash blomster er luksusvare og smaker utrolig godt.

Oppskrift
  • Varm opp en nøytral olje og finhakket hvitløk i en stekepanne
  • Stek squashblomstene i noen minutter og krydre med salt og pepper
  • Server som tilbehør

No Responses

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *